Maarten De Laet
Maarten De Laet (°1996) is een Belgische beeldend- en mixed media kunstenaar, die woont en werkt in Leuven, BE. In 2017 behaalde hij zijn bachelor in Fotografie aan Narafi (LUCA School of Arts), Brussel.
Tijdens zijn studies kon je al waarnemen hoe zijn focus lag op het bewaren van zijn herinneringen en verbeelding. Na zijn opleiding besloot hij te experimenteren met nieuwe mediavormen om zijn spectrum te verbreden. Zo kwam hij in contact met 3D-kunst zowel digitaal als in de realiteit.
Maarten De Laet’s oeuvre kan het best beschreven worden als een surrealistische beweging. Zijn werken ontstaan uit ontstaan uit een drang om te ontsnappen aan de realiteit en de omgeving rondom hem. Vertrekkende vanuit zijn persoonlijke herinneringen en verbeelding, creëert hij objecten die de tijd doden. Het is een reactie tegen de onvermijdelijkheid van vergeten. Maarten De Laet focust op het opslaan van de realiteit rondom hem zoals vrienden of dingen die hij ziet, de angst om dingen te verliezen of te vergeten. Naar eigen zeggen leeft hij in een soort van eigen wereld. Hierdoor leek het hem interessant om zijn gedachten en fantasieën te archiveren en op te slaan. Dit deed hij aan de hand van fotografie en met hulp van photoshop. Hierdoor creëerde Maarten zijn fantasieën, door extra dingen toe te voegen aan een gefotografeerde realiteit. zo worden zijn portretten bijvoorbeelden personages, en komen ze los van de realiteit.
In volle covid-periode is hij beginnen experimenteren met kleien met 3D-printers. Zijn beelden zijn gelinkt aan een moment, als een portaal. Ieder beeld dat de kunstenaar schept, brengt iets naar de kunstenaar hemzelf door herinneringen. Door verschillende herinneringen en verbeeldingen te gebruiken kan hij verschillende beelden creëren. Maarten De Laet maakt schetsen vanuit een onderbewustzijn en onderzoekt hoe hij ze beeldend kan uitwerken. Hij experimenteert met het maken van mallen, die overgaan tot keramiek of tot een 3D-print.
Maarten is lid van studio Annext, dit is een initiatief van Annext vzw in samenwerking met Labora en Cas-co. Het project wordt ondersteund door MIJNLEUVEN
Teaser
ELAPSE
Met de tentoonstelling Elapse faciliteert Curating the Young een dialoog tussen vier kunstenaars en de uitzonderlijke context van de historische silo’s aan de Leuvense Vaartkom. De onderzoekende praktijk van deze kunstenaars verkent de tijdelijkheid van hun werk en de context waarin het getoond wordt. Wat als we niet langer vrezen voor vergankelijkheid, maar het juist omarmen?
Vergankelijkheid is ongrijpbaar, maar kan tegelijkertijd een houvast en steunpunt bieden. Elapse weerspiegelt dit begrip in de praktijk van de getoonde artiesten en verwijst naar vergankelijkheid in onze hedendaagse sociale en maatschappelijk contexten. De Leuvense silo’s bieden Maarten De Laet (°1996), Amber Roucourt (°1998), Andrei Haesen (°1997) en Jan Van Eijgen (°1995) de ruimte om te reflecteren over de voortdurende ontwikkeling en vergankelijkheid van onze leefomgeving.
Gecureerd door Curating The Young, in nauwe samenwerking met Cas-co / Studio Annext